divendres, 12 de maig de 2017

TORRE D'EN GALMÉS

Per tal de reforçar el nostre estudi de la prehistòria dimarts vam realitzar una sortida a la Torre d'En Galmés. El poblat talaiòtic de Torre d'en Galmés, amb una extensió de sis hectàrees, és el més extens de Menorca i un dels més grans de les Balears. El poblat és de gran monumentalitat i conserva una gran diversitat de construccions de notable qualitat.
Se situa dalt d'un turó, des d'on es té una perfecta panoràmica de bona part de la costa sud de Menorca. Aquesta privilegiada ubicació sumat als tres talaiots que té fan pensar als especialistes que el poblat de Torre d'en Galmés exercia certa supremacia sobre la resta de poblats de l'illa.
El lloc va ser ocupat durant el Bronze Inicial, cap al 1.600 aC, i, per les restes trobades, va ser ocupat fins l'època medieval. El seu màxim esplendor, emperò, el viu des de 1.300 aC fins l'època romana, arribant a viure-hi unes 900 persones.
El jaciment arqueològic de Torre d'en Galmés està format per un gran nombre de construccions, entre les que destaquen els seus tres talaiots, nombroses cases talaiòtiques de planta circular, el recinte de taula, una sala hipòstila, un sistema de recollida d'aigües i fins a quatre hipogeus que en origen tenien una funció funerària.
La zona està museïtzada i compta amb un centre d'interpretació molt recomanable abans de la visita.
En Borja, el nostre guia, ens va explicar a la perfecció totes aquestes coses. D'altra banda ens va comentar que a la prehistòria, com que encara no s'havia inventat l'escriptura tota la informació que recollim ve donada per fonts materials (restes) i pintures entre altres. Va explicar com era el seu mètode per fer la recollida d'aigua i el mètode d'enterrament.

Si voleu saber més sobre aquest lloc i altres que tenim a Menorca, podeu consultar la següent web: http://www.menorcatalayotica.info/portal.aspx

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.